NOVI ALFA ROMEO TONALE:
METAMORFOZA POČINJE

Alfa Romeo predstavlja novi model Tonale, početak metamorfoze i redizajna marke. S modelom Tonale, tvrtka Alfa Romeo ostaje odana svom DNA kodu, ponosno predstavljajući talijansku srčanost i sportski duh koji se njeguje od 1910. godine, ali uz „radikalne” iskorake prema budućnosti i spremna za novu eru koja iziskuje bolju povezivost i elektrifikaciju. Dizajn novog modela Tonale upečatljiv je, senzualan i napredan.

Ponavljanje nekih stilskih značajki svakako jasno pokazuje da se radi o modelu Alfa Romeo, ali u modernom izričaju, primjerice: naplatci kotača s 5 rupa nalik „telefonskom brojčaniku”, instrumenti na „teleskopskoj” ploči s instrumentima, sportsko kolo upravljača s 3 kraka, zaobljena stražnja svjetla ili „3+3” prednja svjetla s potpuno novom potpuno LED prilagodljivom matricom koja ponosno izgledom podsjeća na model SZ Zagato ili konceptni model Proteo.

Unutrašnjost, nadahnuta trkaćom povijesti marke Alfa Romeo, s pomno promišljenim svakim detaljem u kombinaciji s neprekidnim nastojanjima tvrtke da ostvari najviše razine kvalitete, u potpunosti je usmjerena na vozača i sve su komande lako dostupne za sigurnu vožnju i jedinstveno iskustvo.

 

Tu su i jedinstvena i ekskluzivna tehnološka rješenja, koja je osmislila tvrtka Alfa Romeo kako bi dodatno poboljšala svoj DNA kod primjenom elektrifikacije. Paradigma tvrtke Alfa Romeo je jasna: elektrifikacija koristi marki i doprinosi poboljšanju njenog DNA koda, a osnovna joj je misija nanovo osmisliti sportski duh za automobile 21. stoljeće.

U ponudi su dva modela: Hybrid i Plug-in Hybrid Q4, razvijena od strane tvrtke Alfa Romeo uz zajamčeno najbolje performanse u klasi.

Verzija Hybrid donosi iskonsko iskustvo „elektrificirane” vožnje s potpuno novim 48-voltnim hibridnim motorom VGT (turbo motor promjenjive geometrije), koji je posebno dizajniran za Alfa Romeo i koji pogoni kotače čak i kad je motor s unutarnjim izgaranjem isključen.

S druge strane, verzija Plug-in Hybrid Q4 snage 275 ks i pogonom na sva četiri kotača, bit će najsnažnija i energetski najučinkovitija verzija u asortimanu te najbolja u klasi, s očekivanim dosegom u električnom načinu rada do 80 km pri gradskoj vožnji.

Dinamičnost vožnje drugi je element karakterističan za sva vozila Alfa Romeo, a uspješno ispunjava sva očekivanja na modelu Tonale. Savršena raspodjela težine jamči izvrsnu razinu upravljivosti u zavojima kojoj nema premca. Upravljanje je najdirektnije u segmentu (13,6) i Tonale je jedini automobil u svojoj klasi s integriranim kočionim sustavom, sustavom kočenja preko žice, koji jamči momentalni odaziv i upravlja regenerativnim kočenjem. Jedinstven je i zato što se radi o kočionom sustavu s 4 fiksne kočione čeljusti s klipom koje potpisuje Brembo. Vozilo ima i neovisni MacPherson ovjes s tehnologijom progresivne selektivne amortizacije (FSD) i elektroničkim aktivnim ovjesom „Alfa Active Suspension”, sustav pogona na sva četiri kotača Alfa Romeo hybrid Q4, koji pruža razinu upravljivosti i sigurnost bez premca, kao i elektronički samoblokirajući diferencijal Alfa Romeo, koji jamči maksimalnu trakciju.

Isto tako, softver i mogućnosti povezivanja u automobilu posebno su osmišljeni za bolje iskustvo za vozača, koji je u samom središtu pozornosti. Tonale u osnovnoj opremi dolazi s ugrađenim i potpuno novim Infotainment sustavom, s prilagodljivim operacijskim sustavom Android i mogućnosti povezivanja 4G te bežično dostupnim ažuriranjima (eng. Over-the-Air (OTA)), kao i potpuno digitalnim zaslonom na ploči s instrumentima od 12,3” te glavnim dodirnim zaslonom od 10,25”, što jamči jednostavno i elegantno povezivanje za izvođenje više radnji istovremeno. Ukupno to iznosi 22,5” za dva velika Full TFT zaslona koji su najbolji u klasi u svom segmentu.

 

Tonale je također prvi automobil na svijetu s tehnologijom Non-Fungible Token (NFT), koja je doista prava inovacija u automobilskom sektoru. NFT digitalni certifikat temelji se na tehnologiji „blockchain card”, podatkovnim zapisima koji se ne mogu mijenjati za svaku glavnu fazu tijekom čitavog životnog vijeka svakog pojedinog vozila. Uz prethodnu suglasnost kupca, NFT će bilježiti podatke o vozilu kao jamstvo da se automobil pravilno održava, što je pozitivna stvar jer automobil tako može zadržati visoku vrijednost u slučaju eventualne preprodaje.

Još jedna inovacija na modelu Alfa Romeo Tonale jest ugrađen glasovni pomoćnik Amazon Alexa s brojnim dostupnim značajkama: traženje interesnih točaka, dodavanje proizvoda na popis za kupnju, upravljanje pametnim sustavima u domu, a sve to bez skretanja pozornosti s vožnje i ceste. Informacije i novosti o statusu vozila možete saznati i putem svog kućnog uređaja Alexa ili možete, primjerice, provjeriti razinu napunjenosti baterije i/ili količinu goriva u spremniku, potražiti zadnju lokaciju svog automobila, na daljinu zatražiti zaključavanje ili otključavanje automobila i još puno toga.

 

U vozilu Tonale tehnologija također doprinosi sigurnosti i udobnosti: dostupne su 2 razine autonomne vožnje i novi, unaprijeđeni sustavi za pomoć pri vožnji (eng. Advanced Driver Assistance Systems (ADAS)). Svi sustavi rade tako da ne utječu na iskustvo vožnje vozača, ne utječu na njegovu kontrolu nad vozilom ni emocije koje doživljava.