Alfa Romeo Logo

Modeli

Novi modeli Giulia i Stelvio Quadrifoglio, modelska godina 2020.: svaki detalj odiše snagom


 • Novi modeli Giulia i Stelvio Quadrifoglio pokazuju moć marke Alfa Romeo da se neprekidno poboljšava – i tako već 110 godina.
 • Vozila najviše klase opreme iz asortimana Giulia i Stelvio dodatak su već poznatim razinama performansi super automobila uz ekskluzivne, nove sastavne dijelove i velik broj novih tehnologija i sustava za povezivanje i sigurnost.
 • Modeli Quadrifoglio redizajnirani su i imaju novi Infotainment sustav s dodirnim zaslonom, s ažuriranim dizajnom sučelja i posebnim zaslonima za performanse vozila, razinu 1 autonomne vožnje i s posebnim detaljima na vanjštini i u unutrašnjosti.
 • Prezentacija je malo drugačija ovaj put: razgovor s nekim od ključnih dionika koji su sudjelovali u osmišljavanju i razvoju projekta Quadrifoglio dostupan je na ovoj poveznici.
 • Danas, u vrijeme kada su nas okolnosti natjerale da odstupimo od uobičajenog ritma, Alfa Romeo Giulia i Stelvio Quadrifoglio, sa svojim 2,9 V6 Bi-Turbo motorom snage 510 ks ne usporavaju, već njihova razina performansi super automobila na modelima iz 2020. raste i nadopunjena je ekskluzivnim, novim značajkama i velikim brojem novih i unaprijeđenih tehnologija te sustava za povezivanje i sigurnost.

  Sa savršeno ujednačenim omjerom vitalnosti i strasti u „njedrima” i izraženim porivom komuniciranja s Alfistima i zaljubljenicima u lijepe automobile, marka Alfa Romeo – koja ove godine slavi svoj 110. rođendan – oduvijek je poznata po svojoj jedinstvenoj izvrsnosti, kako na trkaćim stazama, tako i na modnim pistama s prekrasnim modelima.

  Prije no što bude moguće ponovno sjesti za upravljač automobila, kada su najvažniji sjedalo vozača i užitak pri vožnji, tvrtka Alfa Romeo odlučila je objaviti svoje vijesti putem virtualne tiskovne konferencije. Premda se riječima ne mogu izraziti sve emocije nabijene oko modela Quadrifoglio, zanimljivo bi bilo zagrebati u temelje modela i saznati kako je uopće začet i kako se razvijao ovaj iznimni projekt modela Quadrifoglio.

   

  Još jedan korak naprijed u razvoju identiteta marke Alfa Romeo

  Novi modeli Giulia i Stelvio Quadrifoglio 2020. jasno demonstriraju izvrsnost marke Alfa Romeo uz još snažnije izražene performanse, pobjednički DNK i u nepogrešivo talijanskom stilu. Sveukupno gledano proizvodni je program nadopunjen nizom sofisticiranih tehničkih sustava i rješenja za povećanje performansi u vozilima koja utjelovljuju profinjen izričaj funkcionalnog talijanskog dizajna u nepogrešivom Alfa Romeo stilu. Performanse vodeće u klasi jamči snažan 2,9 V6 Bi-Turbo pogonski sklop izrađen u potpunosti od aluminija, sposoban za razvijanje snage od 510 ks i s maksimalnim okretnim momentom od 600 Nm pri 2500 o/min. Za prijenos snage na kotače zadužen je sustav Alfa™ Active Torque Vectoring, kojem na modelu Stelvio Quadrifoglio spremno u pomoć pristiže inovativni Q4 pogon na sva četiri kotača. Automatski mjenjač s 8 brzina kalibriran je za pružanje optimalne fluidnosti i udobnosti pa se vozila lako voze na svim vrstama terena. Automobili svoju punu snagu pokazuju samo u trkaćem načinu rada „RACE” uz promjene stupnjeva prijenosa munjevitom brzinom od 150 milisekundi. Svi modeli Quadrifoglio opremljeni su brojnim sustavima namijenjenim za poboljšanje užitka pri vožnji, a vozačima donose najautentičnije i uzbudljivo iskustvo za upravljačem. Radi se o sljedećim sustavima: Alfa™ Active Suspension, Alfa™ DNA Pro selector s trkaćim načinom rada „RACE” i sustav razdjelnika Alfa™ Active Aero kod modela Giulia. Sustave koordinira i prilagođava u stvarnom vremenu sustav za upravljanje šasijom Alfa™ Chassis Domain Control, uz neprekidno osiguranje uvjeta u kojima vozilo i vozač maksimalno iskorištavaju iznimne performanse modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio.

  Za popratni zvuk, dio iskustva vožnje kupaca modela Quadrifoglio, zadužen je dvostruki ispušni sustav Dual mode s četiri ispušne cijevi koji je još jači i intenzivniji u trkaćem načinu rada „Race”. Od modelske godine 2020. kupci mogu odabrati opremanje modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio ispuhom Akrapovič, još jednim dvostrukim sustavom s dijelovima stražnje cijevi od titana i karbonskih vlakana i još sofisticiranijeg zvuka.

   

  Kvaliteta i elegancija

  Talijanska elegancija marke Alfa Romeo odražava jednostavnost iza koje se krije složen kreativni proces dizajniranja. Rezultat su ergonomski prilagođene, skladne linije i instrumenti, volumeni i prostori oko vozača – doista složeno i sofisticirano umjetničko djelo. U unutrašnjosti, središnja konzola novog dizajna pruža izvrsno taktilno i vizualno iskustvo te donosi više prostora za odlaganje. Kolo upravljača i ručica mjenjača presvučena kožom također su novi, kao i sigurnosni pojasevi koji su sada dostupni u crvenoj ili zelenoj boji te klasičnoj crnoj verziji. Uskoro dolaze i nove opcije presvlaka za sportska sjedala s električnim upravljanjem, s perforacijama i kožnim umetcima. Tom se novom opcijom proširuju mogućnosti korisničke prilagodbe modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio, uz standardna sportska sjedala s kožom i Alcantara kožom koja su i dalje na tim verzijama u osnovnoj opremi. I dalje su dostupna sportska sjedala Sparco s karbonskom konstrukcijom. Ugrađene tehnologije uključuju potpuno novi Infotainment sustav sa središnjim dodirnim zaslonom od 8,8 inča, povezanim uslugama i novim dizajnom sučelja. Druge ekskluzivne, nove značajke modela Quadrifoglio uključuju opciju Peformance Pages, posebne zaslone za vozača za prikaz statusa vozila u stvarnom vremenu – od temperatura glavnih mehaničkih sastavnih dijelova do okretnog momenta, turbo tlaka i snage u stvarnom vremenu, kao i digitalni kronometri za mjerenje ubrzanja i razina performansi maksimalne brzine. Nove značajke na vanjštini modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio uključuju nova LED stražnja svjetla s tamnim lećama i novu, završnu obradu u crnoj boji visokog sjaja na prednjem znaku s tri režnja i stražnjim oznakama.

  Stelvio ima potpuno nove naplatke kotača od 21”, ekskluzivne za verziju Quadrifoglio.

   

  Uzbuđenje s trkaće staze i lakša svakodnevica: ADAS razine 2

  Modeli iz 2020. godine Giulia i Stelvio Quadrifoglio opremljeni su novim naprednim sustavom za pomoć pri vožnji ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), razvijenim u suradnji s tvrtkom Bosch za autonomnu vožnju razine 2, bez negativnog učinka po užitak pri vožnji i koji se aktivira isključivo kako bi se osigurala sveukupna sigurnost i povećala razina udobnosti kod velikih prometnih gužvi ili na dužim putovanjima. Najviša razina autonomne vožnje savršeno usklađena s užitkom vožnje i sustavima za pomoć pri vožnji: to je razina 2 koja se postiže kada vozač prepusti automobilu kontrolu nad gasom, kočnicama i upravljanjem u određenim uvjetima. Značajka koristi elektronički sustav koji iziskuje neprekidni nadzor vozača, a istovremeno pruža podršku i donosi višu razinu udobnosti kod dužih putovanja. Međutim, vozač i dalje mora zadržati kontrolu i držati ruke na kolu upravljača.

  Istaknuti tehnološki sustavi kojima su opremljeni modeli Quadrifoglio iz 2020. godine su sljedeći:

  Sustav za zadržavanje u prometnom traku: otkriva kada vozilo počne skretati iz svog prometnog traka bez uključivanja pokazivača smjera i savjetuje vozača da upotrebljava vizualna i taktilna pomagala, uz aktivnu intervenciju na upravljač i vraćanje vozila natrag u njegov prometni trak.

  Sustav za aktivno otkrivanje mrtvog kuta: nadzire stražnji mrtvi kut, ali signalizira i približavanje vozila te ispravlja upravljač kako bi se izbjegao sudar.

  Aktivan regulator brzine: automatski prilagođava brzinu vozila za održavanje sigurne udaljenosti od vozila ispred. U kombinaciji sa sustavom za prepoznavanje prometnih znakova, ova tehnologija prilagođava brzinu unutar zadane granične vrijednosti za udobniju vožnju.

  Sustav za prepoznavanje prometnih znakova i inteligentnu regulaciju brzine: ovaj sustav upotrebljava ugrađenu kameru, prepoznaje prometne znakove, prikazuje ih na zaslonu i upozorava vozača na aktualno ograničenje brzine.

  Tako sustav vozaču sugerira kada treba smanjiti brzinu kako ne bi vozio preko propisanog ograničenja. Ako vozač to prihvati, postavke regulatora brzine automatski se prilagođavaju.

  Sustav za pomoć u prometnoj gužvi i na autocesti: Kao nadopuna aktivnom regulatoru brzine, ova značajka nadzire bočno pozicioniranje i zadržava vozilo na sredini prometnog traka kod prometnih gužvi (sustav za pomoć u prometnoj gužvi) ili na autocesti (sustav za pomoć na autocesti), a istovremeno prilagođava brzinu aktualnom ograničenju brzine.

  Sustav za zadržavanje pažnje vozača „Attention Assist”: nadzire pospanost vozača i prema potrebi aktivira upozorenje.

   

  Boje, kombinacija tradicije i komunikacije

  Međunarodna medijska kampanja koja prati plasiranje na tržište novih modela Giulia i Stelvio za 2020. godinu sadrži i predstavljanje brojnih novih proizvodnih značajki i objašnjenja što se krije iza odabranih boja. Dizajneri tvrtke Alfa Romeo ovog su se puta odlučili za pristup osmišljen za poticanje emocija, uz kategorizaciju karoserija prema „klasi”, a ne samo prema tehnologiji. Izdvojili su ih u četiri kategorije: Competizione, koja evocira sportsku tradiciju marke; Metal, koja naglašava dinamički duh vozila; Solid, namijenjenu onima koji traže stabilnost i Oldtimer, koja podsjeća i nanovo interpretira povijesno naslijeđe marke Alfa Romeo.

  Nove boje za klasu Oldtimer su sljedeće: sofisticirana crvena Red 6C Villa d’Este, oker boja koja oduzima dah Ocher GT Junior i nova zelena Montreal Green, premijerno predstavljena na modelu Quadrifoglio iz 2020. Potonja odaje počast jednom od ikonskih modela marke, vozilu Alfa Romeo Montreal koje je plasirano na tržište prije 50 godina. Odabir boja oduvijek je jedan od zaštitnih znakova marke Alfa Romeo, a obuhvaća dubinsko istraživanje i inovativne rezultate: klasa Oldtimer podsjetnik je na prestižno povijesno naslijeđe marke u kombinaciji s tehnološkim inovacijama. U laboratorijima tvrtke Alfa Romeo neprekidno se istražuju novi efekti, novi pigmenti i nove tehnike nanošenja kako bi se naglasio skulpturalni efekt linija modela Giulia i Stelvio. Boje su, kako povezane s kulturološkim i povijesnim naslijeđem same marke, tako i blisko povezane s Italijom.  Tako se paleta boja savršeno uklapa u arhitektonski kontekst nekih od najboljih talijanskih uradaka, u savršenom vizualnom skladu između automobila i države, što je najistaknutija značajka nedavne marketinške kampanje razvijene u suradnji s časopisom AD Italia, mjesečnikom iz grupacije Condé Nast i vodećim stručnim časopisom iz svijeta arhitekture, umjetnosti, dizajna i stila. Projekt je fuzija svijeta dizajna i automobilske industrije, s fotografskim prikazom naših automobila u kombinaciji s dvorištima i unutrašnjosti najprestižnijih domova, pomno odabranih u suradnji s partnerom AD Italia. Italija je nezaustavljiva sila, što se vidi kroz kreativnost njenih iznimnih pojedinaca te u skrivenim, rijetko viđenim kutcima njenih jedinstvenih mjesta i gradova. U sklopu ovog projekta, AD Italia vodi marku Alfa Romeo na putovanje, smatrajući njene automobile iskonskim umjetničkim djelima i krajnjim izričajem talijanske ljepote. Stil govori svojim jedinstvenim jezikom, baš kao i boje – kao strateška, istaknuta značajka na našim automobilima pored njihove estetike. To je bila i ključna motivacija pri odabiru lokacija rabljenih za projekt. A to je i jedan od mnogih razloga zbog kojeg Alfa Romeo ostaje bezvremenska talijanska ikona. Osim toga, kampanja se odnosi i na iznimno aktualnu temu s hash tagom #ostanidoma, uz dozu elegancije i ironije, što nam je sad potrebnije no ikad.

   

  Srčanost i sportski duh na najvišoj razini uz novu i ekskluzivnu liniju dodatne opreme Quadrifoglio s potpisom Mopar®

  Kako bi istaknula sportski duh modela Alfa Romeo Giulia i Alfa Romeo Stelvio, marka Mopar® stvorila je novu i ekskluzivnu liniju dodatne opreme Quadrifoglio koja očarava svojim ekskluzivnim, visokoučinkovitim ispušnim sustavom izrađenim u suradnji s tvrtkom Akrapovič, blistavim stražnjim svjetlima i ekskluzivnim bojama karoserije. Rasprostranjena upotreba karbonskih vlakana – laganog, sigurnog tehničkog materijala – poboljšava aerodinamičnost, performanse i omjer težine i snage te dodatno naglašava elegantan, estetski upadljivi izgled ove dvije nove ikone marke Alfa Romeo. U okviru ekskluzivne linije dodatne opreme Quadrifoglio Mopar tako donosi prednju rešetku s „V” umetkom te kućišta retrovizora i stražnji spojler od karbonskih vlakana.

   

   

COVER PICTURE
Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.