Alfa Romeo Logo

Modeli

ALFA ROMEO VRAĆA SE U NATJECANJE FORMULA 1


Prestižna talijanska marka u vlasništvu tvrtke Fiat Chrysler Automobiles (FCA) danas je potpisala ugovor o tehničkom i komercijalnom partnerstvu sa švicarskim Sauber F1 timom za sudjelovanje u svjetskom natjecanju Formula 1 počevši od sezone 2018.

 

Bolidi će biti karakterističnih boja, s logotipom tvrtke Alfa Romeo, pokrovitelja naziva tima, opremljeni pogonskim agregatima Ferrari 2018.

 

Obim ugovora uključuje stratešku, komercijalnu i tehnološku suradnju u svim primjenjivim područjima razvoja, uključujući pristup inženjerskim znanjima i stručnim rješenjima zaposlenika tehničkih odjela tvrtke Alfa Romeo. Partnerstvo će objema organizacijama otvoriti nove mogućnosti, kako u natjecanju Formula 1, tako i u automobilskom sektoru općenito.

 

Službeni naziv tima bit će Alfa Romeo Sauber F1 tim.

 

Sergio Marchionne, izvršni direktor tvrtke FCA, kazao je sljedeće: Ovaj ugovor sa Sauber F1 timom značajan je korak na putu preoblikovanja marke Alfa Romeo koja će se vratiti u natjecanje Formula 1 nakon što je iz njega izbivala dulje od 30 godina. Marka o kojoj se priča doprinijela je samoj povijesti tog sporta, a sada će se Alfa Romeo pridružiti drugim velikim proizvođačima automobila koji sudjeluju u natjecanju Formula 1. Sama marka također će imati koristi od dijeljenja tehnologije i strateških znanja s partnerima iz Sauber F1 tima koji posjeduju neosporno iskustvo. Inženjeri i tehničari tvrtke Alfa Romeo, koji su već pokazali svoje sposobnosti s novoplasiranim modelima Giulia i Stelvio, dobit će priliku stjecanja iskustva koje Sauber F1 tim već posjeduje. Istodobno, obožavatelji marke Alfa Romeo ponovno će dobiti priliku podržati proizvođača automobila koji je odlučan u ispisivanju novog i uzbudljivog poglavlja u svojoj jedinstvenoj i legendarnoj sportskoj povijesti.

 

Pascal Picci, predsjednik uprave tvrtke Sauber Holding AG, kazao je sljedeće: Drago nam je što možemo zaželjeti dobrodošlicu tvrtki Alfa Romeo u Sauber F1 tim. Alfa Romeo ima dugu i uspješnu povijest u Grand Prix natjecanjima i iznimno smo ponosni što je ta međunarodno priznata tvrtka odabrala nas za suradnju i povratak u motosport. Bliska suradnja s proizvođačem automobila izvrsna je prilika za grupaciju Sauber da dodatno razvija svoje tehnološke i inženjerske projekte. Uvjereni smo da zajedno možemo Alfa Romeo Sauber F1 timu osigurati izniman uspjeh i radujemo se dugom i uspješnom partnerstvu.

 

Očekuje se da će povratak tvrtke Alfa Romeo, jednog od najvažnijih protagonista u povijesti natjecanja Formula 1, značajno doprinijeti popularizaciji i daljnjem razvoju tog sporta. Alfa Romeo donosi svoja tehnološka znanja i veliku bazu strastvenih obožavatelja, a samo sudjelovanje u prvenstvu marki donosi druge pogodnosti u područjima kao što su razmjena tehnologije i sigurnost na cesti.

 

Alfa Romeo poznat je diljem svijeta po svom trkaćem naslijeđu i tehnološkoj izvrsnosti. Neosporni prvak predratnog Grand Prix natjecanja (1925. godine GP Tipo 2 odnio je sve pobjede prvog svjetskog naslova), Alfa Romeo je sudjelovao u natjecanju Formula 1 od 1950. do 1988., i kao konstruktor i kao dobavljač motora. Odmah nakon premijernog nastupa, Alfa Romeo osvojio je prva dva naslova svjetskog prvaka u kategoriji vozača, 1950. i 1951., s vozačima Nino Farina i Juan Manuel Fangio. Od 1961. do 1979., tvrtka Alfa Romeo sudjelovala je kao dobavljač motora za više raznih F1 timova. Nakon povratka u ulozi konstruktora 1979., tvrtka Alfa Romeo ostvarila je svoj najbolji rezultat 1983. zauzevši šesto mjesto u ukupnom poretku u kategoriji konstruktora. Više od 30 godina nakon povlačenja iz natjecateljskog dijela događanja Formula 1 (1985.), marka se vraća s jasnom namjerom da ostavi svoj trag.

 

O tvrtkama Alfa Romeo i FCA

 

Alfa Romeo je povijesna marka grupacije FCA. Od svog osnutka u Milanu, Italiji, 1910. godine Alfa Romeo dizajnira i proizvodi neke od najelegantnijih i najekskluzivnijih automobila u povijesti. Tradicija traje i danas kada Alfa Romeo nastavlja sa svojim jedinstvenim i inovativnim pristupom u dizajniranju automobila. U svakom modelu Alfa Romeo spajaju se tehnologija i strast kako bi se proizvelo iskonsko umjetničko djelo. Jedan od prioriteta grupacije FCA jest u potpunosti oživjeti duh marke Alfa Romeo i učiniti je maksimalno atraktivnom diljem svijeta. Nakon izrade jasne i dobro strukturirane strategije, Alfa Romeo piše novo poglavlje u svojoj povijesti dugoj više od jednog stoljeća i to je izvrsna prilika da se ostvari maksimalni potencijal marke. Danas je Alfa Romeo doista reprezentativni primjer najboljih resursa grupacije, najvećih talenata i tehnološkog znanja. Alfa Romeo osvaja srca nove generacije i ponovno zauzima položaj koji mu pripada kao jednoj od najželjenijih premium marki na svijetu. Ponovno postaje vodeći simbol talijanskog inženjeringa i elegancije, ikona talijanske tehnološke izvrsnosti i kreativnog duha.

 

FCA dizajnira, projektira, proizvodi i prodaje vozila i pripadajuće dijelove i usluge, sastavne dijelove i proizvodne sustave u 162 proizvodna pogona, 87 centara za istraživanje i razvoj te putem trgovaca i distributera u više od 150 država. Pored marke Alfa Romeo, asortiman grupacije čine marke Abarth, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Ram, Maserati i Mopar, zajedno s dijelovima i uslugama. Među sestrinskim tvrtkama grupacije su i Comau (proizvodni sustavi), Magneti Marelli (sastavni dijelovi) i Teksid (željezo i odljevci). Grupacija FCA nalazi se na njujorškoj burzi pod oznakom FCAU” te na burzi Mercato Telematico Azionario pod oznakom FCA.

 

O tvrtki Sauber Motorsport

 

Peter Sauber je 1970. godine osnovao tvrtku i dizajnirao prvi trkaći automobil u podrumu roditeljske kuće. Trkaći tim sustavno se razvijao i ostvario prve međunarodne uspjehe krajem 80-ih godina 20. stoljeća. Kao radni tim Mercedesa, Sauber je slavio dvije pobjede u utrci Le Mans 24-hour 1989. i osvojio naslove prvaka u kategoriji vozača i proizvođača na svjetskom automobilističkom prvenstvu 1989. i 1990. Sauber je u Formulu jedan ušao 1993. Među uspjesima tima na natjecanju F1 valja istaknuti osvojeno četvrto mjesto u ukupnom svjetskom poretku u kategoriji konstruktora 2001. kao neovisan tim te, osvajanje prvog i drugog mjesta na kanadskom Grand Prix natjecanju 2008. u partnerstvu s markom BMW, čime je zasluženo četvrto mjesto u ukupnom poretku u kategoriji konstruktora za istu godinu. Sauber je 2010. ponovno nastupio samostalno. Godina 2012. bila je dobra godina za Sauber F1 tim, s četiri penjanja na pobjedničko postolje, osvojenih 126 bodova za svjetski poredak i ukupno šesto mjesto u kategoriji konstruktora. Prekretnica u povijesti tima bio je 11. listopad 2012. – dan kada je Sauber odstupio s pozicije voditelja tima i kada je svoju palicu predao Monishi Kaltenborn. Između 1993. i 2016. godine tim se natjecao u 424 nagrade u okviru natjecanja Formula 1. Sauber F1 tim je 2017. obilježio još jednu prekretnicu: 25. sezona u natjecanju Formule 1 kao tim. Četvrti najstariji tim Formule 1 te godine, zajedno s novim vlasnikom, tvrtkom Longbow Finance S. A., kreće u novo doba. Frédéric Vasseur imenovan je 2017. novim generalnim i izvršnim direktorom tvrtke Sauber Motorsport AG te voditeljem tima Sauber F1. Sauber sjedište ima u Hinwilu, švicarskom kantonu Zürich. Tehnološki naprednu tvornica tima sačinjavaju proizvodni pogon i uredski prostori koji se protežu na ukupnoj površini od 15600 kvadratnih metara i imaju najnaprednije zračne tunele u F1.

1254x6001254x600_Logo_AlfaRomeo
Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.