Alfa Romeo Logo

Modeli

ALFA ROMEO SLAVI 50. ROĐENDAN LEGENDARNOG MODELA 33 STRADALE


Legendarni automobil koji je savršeni spoj najnaprednije tehnologije, trkaćih performansi i jedinstvenog stila. Model 33 Stradale upravo je navršio 50 godina. Ovaj veličanstveni Alfa Romeo predstavljen je javnosti 31. kolovoza 1967., večer prije utrke Monza F1 Velike nagrade Italije, kao idealni simbol povezanosti svijeta utrka i ostalih automobila na cesti. Tu povezanost samo je potvrdilo ponosno preuzimanje znaka „quadrifoglio“, poznate djeteline s četiri lista koju je prvi upotrijebio Ugo Sivocci 1923. godine i koja je od 1960-tih službena oznaka Alfa automobila s najboljim sportskim performansama, poput modela Giulia Q.

 

Bezvremenska ljepota 33 Stradalea, kojeg je zamislio genij Franca Scaglionea, i tehnologija koja potječe izravno iz modela Tipo 33, čini ga jednim od najreprezentativnijih modela Alfa Romea te članom obitelji vozila koji su napravljeni samo za jedno – pobjedu.

 

Ovom automobilu, kao i projektu trkaćih automobila 33 koji je donio Alfa Romeu cijeli niz nevjerojatnih uspjeha, odaje se počast izložbom u Museo Storico Alfa Romeo u Areseu. Izložba se sastoji od itinerara s 33 koraka koji prati povijest tih modela, ličnosti koje su ih razvile i vozile te postignute uspjehe.

 

Počevši, naravno, sa samim automobilima, a prije svega s prototipom modela 33 Stradale koji je dio stalnog postava muzeja i izložen na najprestižnijem mjestu – odmah ispred gigantske osvijetljene instalacije koja predstavlja DNK Alfa Romea. Model 33 Stradale poštuje se još dan danas kao oličenje savršene ravnoteže između sofisticiranih tehnologija i elegantnog izgleda, u simbiozi koja je najbolje opisana jednim od najdražih izraza brenda: „Neophodna ljepota“.

 

Izložba se nastavlja s pet od 6 konceptnih automobila koji su se razvili iz šasije modela 33 te koje su dizajnirali veliki majstori automobilskog dizajna: modeli Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo i Navajo. Zatim slijede 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 i 33 SC12 turbo trkaći automobili. I još mnoga poglavlja povijesti koja je utjecala na svu Alfa Romeo proizvodnju, od 1967. do danas.

 

Izložba, koju je organizirao Museo Storico u Areseu, zove se „33: La bellezza necessaria“ [33: Neophodna ljepota] i bit će otvorena za posjetitelje od 31. kolovoza, tijekom radnog vremena muzeja (svaki dan od 10:00 do 18:00 sati, zatvoren utorkom).

 

To je prvi od niza događanja koje su muzej, brend Alfa Romeo i FCA Heritage, odjel grupe zadužen za promociju povijesnog naslijeđa talijanskih FCA brendova, posvetili 50. obljetnici modela 33 Stradale, naglašavajući vezu između povijesti, beskrajnog izvora nadahnuća za stvaranje novih modela, i budućnosti, održavajući ravnotežu između inovacije i očuvanja naslijeđa koji svakom Alfa Romeo modelu daje njegov jedinstveno prepoznatljiv identitet.

 

 

Torino, 29. kolovoza 2017.

1254x6001254x600_170829_Alfa-Romeo_33-stradale_HP20copy
Trebate pomoć? Dopustite da vam pomognemo.